WordPress, bir programlama bilgisine gerek duyulmadan, bir web sitesi açma ve yönetme imkânı sağlayan bir içerik yönetim sistemine verilen addır.
WordPress bu özellikleri ile kullanıcılara sağladığı kolay kullanımlığı ve kurulumu sayesinde dijital ortamda pek bilgi sahibi olmayan kullanıcılar için basit bir kullanım bilgisi sunmaktadır. Kullanıcıların WordPress Nasıl Kurulur sorusuna karşılık detaylı bir anlatım ile yardımcı olmaya çalışacağımız bu yazımızı dikkatli okumanızı tavsiye ederiz.
Öncelikle ücretli bir WP kurulumu için bir hosting ve domain ihtiyaç duyulur. Ücretsiz olan sürümler için yapılması gereken pek bir işlem bulunmamaktadır. WordPress kurulum sitesinde yer alan adımları teker teker yaptığınız koşulda WordPress hesabınız açılacaktır. Ücretsiz sürümlerde kendinize ait bir alan ve bazı özelliklerin ücretsiz sürümde olmadığını da bilmeniz gerektiğinde fayda vardır. Ayrıca WordPress uygun olacak SEO stratejileri yüklemeniz ya da uygulamanız ile Yoast Seo olarak bilinen eklentileri de yüklemeniz maalesef ücretsiz sürümlerde olmamaktadır.
WordPress otomatik olarak kurmak için;
Manuel Kurulum
Domain: internet sitenizi dijital dünya içerisinde yer almasına yardımcı olan domain ya da alan adı olarak bilinir. Diğer kullanıcılar size ait olan siteyi bu isim ile bulur ve etkileşim sağlanır. Piyasada birçok domain varken en çok tercih edilenler. com, .net, .org uzantılarıdır. WordPress kurulumu esnasında kesinlikle olması gereken bir işlemdir.
Hosting: en kolay anlatılabilecek hali ile e-postalar, internet sitelerde yer alan dosya ve görsellerin kaydedildiği alandır. Domain gibi WordPress işleminde kesinlikle olması gereken ikinci hizmettir. Ayrıca hosting paketleri kuracağınız internet sitesi için site hızına da doğrudan etki etmektedir. Bu alanda uzman isimleri WordPress için Linux tabanlı hosting paketlerini önerdiği de bilinmektedir. Hosting satın alırken WordPress Hosting şeklinde görülebilir.
WordPress dosyaları: WordPress sistemi oluşturmak için standart WordPress dosyalarına ihtiyaç duyulur. Bu dosyaları hosting içerisine yüklemeye özen göstermelisinizdir.
MySQL Veri tabanı: WordPress sistemi içerisinde bilgi ve verileri kaydetmeniz için gereken veri tabanıdır. Linux WordPress Kurulumlarında zaten bu mevcuttur.
FTP İstemci: Bir dosya transfer protokolü olarak bilinen bir işlemdir. Dosyaların bulunduğu ana klasör olarak bilinmektedir ve tüm dosyaların içerisine kaydedilmiş olması gerekmektedir.
cPanel: bir kontrol paneli olarak bilinir ve hosting paketi içindeki tüm işlemleri kolayca yürütebileceğiniz bir web ara yüzü olarak çalışmaktadır. Her paket içerisinde olmayabilir.
FTP, cPanel, Softaculous, Çok Dilli, Plesk Panel, hosting.com.tr paneli ile WordPress kurulumu nasıl yapılmaktadır diye bilmek isteyen kullanıcılar sitemiz üzerinde yer alan bilgileri okuyabilirler. Aklınıza takılan sorular için iletişim kanallarımızı kullanabilirsiniz.