X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
USD

React Native Yazılım Dili Nedir?

AnasayfaYazılarMobil UygulamaReact Native Yazılım Dili Nedir?

React Native Yazılım Dili Nedir?

 

Mobil uygulama geliştirme adına 2013 yaz aylarında Facebook şimdiki adı ile Meta’nın iç hackathon projesi olarak karşımıza çıktı. İlk genel ön izlemesi 2015 Ocak ayında Reactjs konferansında izleyicilerine tanıtıldı. 2015 Mart ayına geldiğimizde Facebook, React Native akıllı cihaz geliştirme kütüphanesini GitHub üzerinde açık bir şekilde kullanıma sundu.

O tarihten beri, yerel uygulamalar ve iyi kullanıcı arabirimleri üretme kabiliyeti sebebi ile geliştiriciler ve kuruluşlar tarafından geniş çapta benimsendiler. O kadar çok sevildi ki piyasaya sürülmesinin ardından sadece 1,5 yıl geçtikten sonra Android ve iOS geliştirmeyi devir aldığını söyleyebiliriz. Bugün çok yaygın bir şekilde kullandığımız uygulamaların temelinde React Native vardır. Bunlardan bazıları; Facebook, Instagram, Myntra, UberEats olmaktadır.

Yerel Mobil Uygulamalar Neler Olmaktadır?

Yerel mobil uygulamalar, Android ve iOS için özel olarak işletim sistemi için oluşturulan uygulamalara denmektedir. iOS üzerinde yerel bir uygulama oluşturmak için objective-C/Swift geliştirme dilini kullanmaktayız. Ancak Android için Java/Kotlin kullanmaktayız.

React Native yazılım dili nedir konusuna bir kez daha gelecek olursak son kullanıcı ara yüzü ve bir WebView üzerinde yalnızca bir web bilişini oluşturmamaktadır. Kullanıcı ara birimi, gerçek yerel görünümler ve Swift ya da Java kullanarak oluşturulan uygulamalardan ayırt edilemeyen temek yapı taşlarını kullanarak oluşturulan bir şeydir.

React JS Nedir?

React Native detayları ile açıklamadan evvel mutlaka React JS açıklamamız gerekebilir. React Native, Facebook open source tarafından oluşturulan bir JavaScript kütüphanesine denmektedir. UI adı verilen bir kullanıcı arabirimi olmaktadır. UI bileşenleri oluşturmak adına kullanılan bir araçtır. React Native aslında bir bakıma React JS benzemektedir. Ancak burada önemli bir yapı taşları olarak web bileşenlerinden ziyade yerel bileşenleri de kullanması ile ayrılmaktadır. Bir React Native uygulamasının temel yapısını kavramak adına JSX bileşenleri, durumu ve destekleri gibi temel React fikirleri inceleyebilirsiniz.

React Native Kullanmak Önemli midir?

Herhangi bir diğer teknolojinin avantajları ve dezavantajları olabilmektedir. Native önce araştırarak size uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. React Native kendi projeniz için uygun olup olmadığına karar vermeden evvel yaptığınız bu araştırma size yardımcı olacaktır. React Native avantajları nelerdir? React Native;

  • Zaman kazandırmaktadır.
  • Kullanımı oldukça kolaydır.
  • Modern bir kullanıcı deneyimi sunar.
  • Ekosistem ile çok yönlü bir uygulamadır.
  • Kullanıcı ara birimi aşırı derece duyarlı olmaktadır.
  • Oldukça hızlıdır.

React Native eksileri yani dezavantajları;

  • Hataları ayıklama için karmaşık işlemler sunmaktadır. Bundan dolayı sistemi önceden araştırmanız ve iyice öğrenmeniz gerekmektedir.
  • React Native uygulaması içerisinde yerel kütüphane koordinasyonu birçok yapılandırma da gerekmektedir.

React Native Rakipleri

React Native yazılım dili nedir ve hangi alanlarda kullanılmaktadır ya da bu uygulamayanın karşısında olan benzer uygulamalar hangileridir? Teknolojinin gelişmesi ile uygulamaların karşısında da onlara benzer işleri yapabileceğiniz rakipleri doğmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri Ionic ve Cordova olmaktadır. Bunlarda benzer amaçlar ile kullanılan diğer kütüphanelerden sadece birkaçıdır. Bu uygulamalar hibrit uygulamalar yapmaları ile bilinmektedir. Ancak standart uygulamalar için zor olduklarından genel de React Native kullanımı tercih edilir.

React Native yerel yapı taşlarını kullanmaktadır. Bunlar işletim sistemlerine bir kaplama olarak kullanılmaz. JavaScript ile oluşan kod yerel kodlara dönüştürülmektedir. Bundan dolayı WebView bileşeninin içine konulmuş web uygulaması yerine JavaScript iş parçacıkları ile kontrol edilmektedir. Bu tarz doğal bileşenler ile çalışan uygulamalar bulmak epey zordur.


Top