JavaScript, web geliştiriciler için hazırlanmış nesne temelli olan üç farklı yazılım dili içerisinde en popüler olanıdır. Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde öğrenilmesi, web sitelerin davranışlarını yönetmesinden, web sitenin işlevini arttırma rolü ve oyunları çalıştırmaya kadar birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Javascript nedir sorusuna verilen en net cevap ise 1995 yılında Netscape Communications firması tarafından resmi olarak sunulduğu günden beri sürekli bir gelişim evresiyle yenilikleri ile bütün web sitelerinde kullanılmasını ve farklı tarayıcıların yanı sıra mobil ve masaüstündeki bilgisayarlar da çalışabilmesi onun popülerliğini arttıran bir yazılım dili haline gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca bu yazılım dilini Html’e kolayca ekleyebilir ya da farklı dosyalar içerisinde tutarak ihtiyaç duyulduğu an çalışmasını sağlayabilirsiniz. Yaptığı bütün işlerde başarı getirmesi ile kullanıcılar tarafından ilk akla gelen yazılım dilidir. Menüler, video çalıştırıcılar, interaktif olan tasarlanan haritalar, animasyonlar ve kolay browser tarzı oyunlar JavaScript kullanılarak hızlıca yapılabilir. Her geçen gün daha da ilerleyen teknolojik imkânları kendisi için daha da faydalı kılmaya çalışan JavaScript ise piyasadaki yazma dilleri içerisindeki zirve yarışını sürdürüyor.
Rakip yazılım dilleri ile kıyaslandığında birçok avantaj sunan JavaScript 'in kullanım özellikleri şöyledir;
Yukarı da belirtilen birçok avantajının yanı sıra JavaScript kullanımında da bazı dezavantajlar bulunmaktadır.
JavaScript yazılım dilini HTML kodları ile bir arada kullanabiliriz. HTML içerisinde kullanılacak yazılım dili kodlarını tarayıcı ve sunucu tarafından çalıştırılması için verilecek tagları bunların arasında yazmak gerekir. Eğer dışarıdan HTML içerisine alacağımız JavaScript dosyaları için “.js” dosyası olacak şekilde kaydeder ve alınır.
Herhangi bir web sitesine JavaScript kodu eklemeniz için etiketini kullanmanız gerekir. Herkes tarafından bilinen bir kural ise JavaScript kodunu web sitesi için <header> etiketleri içerisinde konumlandırdığınıza dikkat etmeniz gerektiğidir. Bunu web sayfası içinde belli bir öğenin çalıştırılmasını istemediğiniz zamanlar için yapabilirsiniz.</p><h4>Tarayıcılarda Javascript Etkinleştirme Nasıl Yapılır?</h4><p>Birçok tarayıcı da JavaScript’i etkileştirme ile alakalı yönergeler bulunmaktadır. Bu yönergeler tarayıcınızın türüne göre ( Mozilla, Chrome, Internet Explorer, Safari gibi) farklılık gösterebilir. Bu etkinleştirmenin nasıl olacağını öğrenmek istiyorsanız tarayıcınızın araçlar kısmına tıklayın daha sonra tarayıcınıza göre ismi farklılık gösterebilir ama Seçenekler bölmesine tıklayın ve JavaScript etkinleştir seçeneğine tıklayın. Örneğin; Internet Explorer kullanıcısı iseniz, yapmanız gerekenler; </p><ul><li>Araçlar </li><li>İnternet seçenekleri</li><li>Güvenlik sekmesini tıkladıktan sonra> özel düzeyi seçin</li><li>Karşınıza Komut düzeyi bölümünde Active Komut Dizileri çıkacaktır buradan Etkinleştir seçeneğine tıklayın daha sonra görüntülenen iletişim sekmesinde Evet'i tıkladıktan etkinleştirme gerçekleşecektir.</li></ul><p>Yukarı da belirtildiği üzere bu işlem her tarayıcı da başka şekilde yapılmaktadır. Etkinleştirme işlemine geçmeden tarayıcınıza göre yapılan ayarlamalara dikkat etmelisiniz.</p>