Türkiye' de Rent a Car Kanunu
Türkiye' de rent a car kanunu turizmin, iş seyahatlerinin, ulaşımın gelişmesiyle aynı doğrultuda büyüdü ve gelişim gösterdi. 1980'lerin sonlarına doğru ve 1990'ların başında rent a car sektörü Türkiye' de büyük yükselişe geçmiştir.Türkiye' de bu yükselişin ardından kiralama süreçlerini düzenlemek ve standartları belirlemek amacıyla birçok kanuni düzenlemeler olmuştur. Özellikle de 1990'ların başlangıcında olan bu düzenlemelerde vergilendirme, lisanslama, sigorta, tüketici hakları gibi konuları temel alan kanuni çerçeveler bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye' deki araç kiralama sektörü, belirli standartlara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Bu oluşturulan yasalar hem araç kiralama şirketlerinin hem de tüketici haklarını korumaya ve gözetmeye yönelik olarak şekillenmiştir. Rent a car pek çok kişi tarafından sıkça tercih edilen bir hizmettir. Araç kiralamadaki en önemli unsur güvenilir olmasıdır. Çünkü araçların bakımları, muayeneleri, vergileri kiralanan yere aittir. Bu noktada bilinçli olmak ve Türkiye' de rent a car kanunlarını bilmek büyük önem taşımaktadır.
Rent a Car Kanunlarına Nereden Ulaşılır?
Araç kiralamadan önce haklar ve yasalar hakkında bilgi edinmenin önemi, yaşanılan herhangi bir sorunun çözümlenmesinde önem arz etmektedir. Rent a car sektörü ile alakalı yasal düzenlemeler ve maddeler birçok kaynakta mevcut olup kolayca ulaşabilirsiniz.
- Ticaret ve vergi dairelerinde, rent a car sektörü ile ilgili vergilendirme ve ticari işlemler denetlenir. Bu daireler aracılığıyla mevzuatlara ulaşılmaktadır.
- TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) internet sitesinde, Türkiye'deki yasama, yürütme sürecini takip etmek için siteyi ziyaret edebilirsiniz. Mecliste görüşülen yasa tasarıları ve kabul edilen kanunlar burada yayımlanmaktadır.
- Resmi Gazete'nin internet sitesinde veya basılı yayınlarda Türkiye'de yürürlükte olan tüm yasal düzenlemeler burada yayınlanır, Resmi Gazete' den de takip edilebilmektedir.
- Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinde yine Türkiye'de yürürlükte olan tüm kanunlara ve mevzuata erişim sağlanmaktadır.
- İlgili bakanlıkların internet sitelerinde (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi) sektörle ilgili düzenlemeler hakkında bilgi bulunmaktadır.
- T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi üzerinden Türkiye rent a car kanunları ile ilgili bilgilere ulaşım sağlanmaktadır.
Türkiye'de Rent a Car Şartları ve Gereklilikleri
- Ehliyet belgesinin olması,
- Sigorta şartlarınca ekonomik bir araç kiralamak için en az 21 yaşında olmak,
- Orta ve üst segment araç kiralaması için en az 25 yaşında olmak,
- Lüks ve büyük araçlar için en az 28 yaşında olmak,
- Ekonomik, orta, ya da üst segment araç kiralamak için en az 2 yıllık ehliyete sahip olmak, (lüks veya büyük araçlar için bu süre en az 3 yıldır)
- Online rezervasyonlarda farklı kişi adına kart kullanılmış olsa bile aracı teslim alırken aracı kiralayacak ve kullanacak kişinin kredi kart bilgileri gerekmektedir.
- Trafik cezaları, park cezaları, eksik yakıt, sigortayı kapsamında olmayan hasarlar için teminat alınması,
- Alkol ve uyuşturucu kullanılması durumunda sigortalar tamamen geçerliliğini yitirecektir.
- Trafik kurallarına uyulmak zorundadır uymadığı takdirde her türlü maddi manevi zarardan sorumludur,
- Ticari araçlar dışında yer alan araçlar yük taşımada kullanılmamalıdır aksi takdirde kasko sigortası geçersiz sayılır,
- Araç terk edilirken mutlaka ruhsat ve anahtar kişinin yanında bulunmalı, (kiraladığınız aracın çalınması durumunda araç ruhsatı ve anahtarı istenmektedir)
- Kaza yaşandığında hasar tek taraflı ise trafik polisi ile mutlaka tutanak tutulmalı, çift taraflı ise kaza tutanağı düzenlenip karşı tarafın ruhsat, sigorta ve sürücü belgesi bilgileri alınmalıdır.
- Aracı teslim alırken ve teslim ederken yakıt seviyesi aynı olmalıdır eksik olduğu durumda ücret hizmet bedeli olarak tahsis edilir,
- Kiralanan araç mutlaka iade için belirtilen sürede ve adrese teslim edilmelidir,
- Araç erken iade edildiğinde ücret iadesi yapılmaz fakat araç geç iade edildiği takdirde ek ücret uygulanabilir.