Temel SSH Komutları Nelerdir sorusuna geçmeden önce SSH nedir ve ne için kullanılır gibi konunun daha kolay anlaşılmasını sağlayan soruları cevaplandırmalıyız. İnternet ortamında güvenliğinizi sağlamazsanız yaptığınız işiniz, emeğiniz kötü niyetli insanlar tarafından bloke edilebilir. Tüm bilgiler ve hizmetler sunucular üzerinden akar. Örneğin bir web sitesi sahibi iseniz web sitenize ait bilgiler bir sunucuda saklanır. Web sitenizde bazı değişiklikler yapmak istediğinizde veya güncellemeler gerektiğinde sunucuya erişmeniz gerekmektedir. Ancak bir erişim kontrolünüz yoksa veya güvensiz bir ağdan erişiyorsanız sizinle birlikte kötü niyetli kişiler de sunucunuza erişebilir. Özellikle sunucuya uzaktan bağlantı yaparken güvenlik açıkları söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek için SSH geliştirilmiştir.
SSH (Secure Shell, Güvenli Kabuk), sunuculara uzaktan güvenli bir şekilde erişip kontrol edebileceğimiz uzaktan yönetim protokolüdür. Şifreleme algoritmaları ile birlikte çalışır. Simetrik, asimetrik ve hashing şifreleme algoritmalarını kullanır. Bu sayede sunucuya uzaktan erişim gerektiğinde, güvenli bir bağlantı sağlayabiliriz. Temel SSH komutları nelerdir diye arattığımızda kullanabileceğimiz komutları aşağıda listeledik. SSH bağlantısı, sunucu (host) ve istemci (client) bilgisayarlar arasında kurulur. SSH kurulumu, MacOS ve Linux'ta komut satırı ile yapılabilir. Windows üzerinde kullanılabilmesi için bir SSH istemcisinin kurulması gerekir. En yaygın olarak kullanılanı, PuttY'dir.
SSH Tünelleme (SSH Tunelling), Bir istemci ve sunucu arasında oluşturulacak uzaktan bağlantının ağ üzerinden bir tünel açılması ile oluşturulmasıdır. Bir VPN gibi düşünülebilir ancak, SSH verilerin transferini şifreleyerek yapar. Bu sayede gönderilen ve alınan textler görüntülenemez. Varsayılan olarak TCP '22' portu üzerinden tünel açılır. Ancak bu portu değiştirmek mümkündür. Tünel 3 farklı şekilde yapılır;
Bağlantıyı sağladığımıza göre temel SSH komutları nelerdir sorusunu yanıtlayarak yapabileceğimiz işlemleri görelim.
Bazı işletim sistemlerinde komutlar farklılık gösterebilir. Aşağıdaki komutlar genel olarak linux için geçerlidir. SSH bağlantısı sağlandıktan sonra sunucu üzerinde bazı işlemleri yapabilmek için bu komutlara ihtiyaç vardır.