KABİS Nedir? Sorusunun cevabını merak edenler için derlediğimiz yazımızı okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz. Kısaltılışı KABİS olan kiralık araç bildirim sistemi, kiralanan araçlar ve kiralayan kişilerin bilgilerini emniyet genel müdürlüklerine gönderen güvenlik bildirim sisteminin adıdır. KABİS’in ne olduğuna, nasıl işlediğine ve ne gibi faydaları olduğuna ilişkin hazırlanan bu yazımızın ayrıntılarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
KABİS, kiralık araç bildirim sistemidir. Emniyet genel müdürlüklerinin denetiminde çalışan sistem, aracı kiralayan kişinin bilgileriyle kiralanan aracın bilgilerini bünyesinde kaydeder. Araç kiralama sektöründe hizmet veren firmalar kiralayacakları araçları tüm bilgileriyle KABİS’e kaydederler.
2015 yılından itibaren kiralık araç hizmeti veren firmalara getirilen KABİS zorunluluğu, güvenlik için oldukça önemli bir uygulamadır. Herhangi şüpheli bir durumda harekete geçmek gecikmeyeceği için güvenlik daha kolay sağlanmış olmaktadır.
KABİS Nedir? Sorusunu cevaplamaya çalıştığımız yazımızın bu kısmında ne için kullandığını inceleyelim. Bu sistem kiralık araç sektöründe yaşanacak sorunların önüne geçmek için kullanılan bir sistemdir. Emniyet, kiralanan araçların takibini bu sistem üzerinden gerçekleştirir. Aracı kiralayan kişinin arabayı teslim süresinden sonra teslim etmesi veya hiç teslim etmemesi, araca herhangi bir zarar vermesi durumunda anında müdahale eder. Uzun vadeli uğraşların ortaya çıkmasını engellemek için oldukça güvenli bir sistem olarak tercih edilebilir. KABİS sistemi kullanılmaya başlandığından beri araç kiralama sektöründe yaşanan suç oranlarında ciddi bir düşüş yaşandığı bilinen bir gerçektir.
Kiralık araç kullanımında kimlik tespitinin zorluğundan faydalanan araç kiralayan kişiler suça karışma olaylarının artması ile birlikte çeşitli sistemlerin geliştirilme ihtiyacı doğurmuştur. İlerleyen teknolojiden faydalanan emniyet genel müdürlüğünün kurduğu bu sisteminin amacı suçların önüne geçmektir.
KABİS sistemi, kiralık araç hizmeti veren firmaların kayıt yaptırmak zorunda olduğu bir sistemdir. Sisteme kayıt yaptırmak için firma sahibinin kullandığı sabit internet ağının IP adresiyle şirketinin ruhsatı ve vergi levhasıyla birlikte en yakın karakolda bulunan sistemle ilgilenen birime başvurması gerekir. İstenen işlemler tamamlandıktan sonra emniyetten firma sahibine e-posta ile gönderilen giriş bilgileri ile giriş yapması sonucu KABİS’e kayıt işlemi tamamlanmış olur.
KABİS Cezası:
KABİS Nedir? Adlı yazımızda emniyet genel müdürlüğü tarafından kiralık araç kullanan kişilerin kimlik tespitinin zorluğundan faydalanıp suç işlemelerinin önüne geçmek için kullanıma aldıkları bir sistem olduğunu anlatmaya çalıştık. Emniyet, kiralık araçların sisteme kaydedilmesini zorunlu kıldığı için kaydetmeyen firma sahiplerine ceza keser. Bu cezalar her yıl düzenlenir. Ortalama bir fiyat verilecekse bu şehirden şehire değişiklik gösteren 10.000 altı ve üstü bir para cezasıdır.