X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Arayüz tasarım nedir ?

AnasayfaYazılarArayüz tasarım nedir ?

Ara Yüz Tasarım Nedir?

Kullanıcı ara yüzü kısaca ''UI'' tasarım süreci, insan merkezli herhangi bir ürün tasarım projesinin merkezinde yer alır. Ondan tasarımcılar, diğerlerinden öne çıkan bir sayfa veya ürüne hayat veriyor. Ama bu süreç neye benziyor? Ve bunu ürününüzü geliştirmek için nasıl kullanabilirsiniz?

Ara yüz tasarım süreci neyle ilgili olduğunu, kullanıcı deneyimi (UX) ile nasıl ilişkili olduğunu ve onu nasıl uygulayabileceğinize yazımız detayından ulaşabilirsiniz.

UI tasarımı nedir?

Kullanıcı arabirimi (UI) tasarımı, stil ve etkileşime odaklanan arabirimler oluşturmakla ilgilidir. UI tasarımcısının amacı, kullanıcının kullanımı kolay ve estetik olarak hoş bulduğu bir ara yüz oluşturmaktır.

"Ara yüz" kelimesi, bir kullanıcının bir yazılım uygulaması, tarayıcı tabanlı bir web sitesi veya bir donanım cihazı (örn. akıllı telefon dokunmatik ekranı) ile etkileşime girdiği erişim noktasını ifade eder. Bir UI tasarımcısı, kullanıcının ihtiyaçlarına en iyi uyum sağlayan bir ara yüz oluşturmak için bir kullanıcının bir ürünle yaptığı tüm etkileşimleri ve davranışları araştırır.

UI tasarımı hakkında konuştuğumuzda, bir tasarımcının bir ürün oluştururken yaptığı stilistik seçimlerden, örneğin bir resim, düğme, menü çubuğu veya alt bilgi hakkında konuşuruz. Tüm bu unsurlar kullanıcının etkileşimini etkileyecektir ve buna göre planlanmalıdır.

10 UI Tasarım Yönergeleri

Başarılı bir kullanıcı arabirimi oluşturmak, bir dizi tasarım yönergesi ve ilkesinin uygulanmasını gerektirir. Ben Shneiderman'ın UI tasarımının sekiz altın kuralı gibi akılda tutulması gereken çok sayıda iyi bilinen ilke vardır.

Bu bölümde, Shneiderman ilkelerinin güncellenmiş bir versiyonu olan ve tasarımlarınızın tüm gereksinimleri karşılamasını sağlama konusunda altın standart olan Nielsen ve Molich'in 10 kullanıcı arayüzü tasarım yönergesine bakmak gerekir ise bunlar kısaca şu maddeleri içermektedir.

  • Sistem durumunun görünürlüğü: Sistemler makul bir süre içinde uygun geri bildirim sunmalıdır. Örneğin: bir kullanıcı bir düğmeye tıkladığında, yazı tipinin yanı sıra arka plan rengini de değiştirir.
  • Sistem ve gerçek dünya arasında eşleşme: Hedef kitlenizin anlayabileceği tanıdık bir dil kullanın. Gerçek dünyayla ilgili semboller ve nesneler kullanarak kullanıcı arayüzünüzü tasarlayın. Örneğin: arama çubuğuna bir büyüteç simgesi ekleyin.
  • Kullanıcı kontrolü ve özgürlüğü: Kullanıcılara geri dönüp önceki eylemleri geri almaları veya yeniden yapmaları için alan verin.
  • Tutarlılık ve standartlar: Sisteminizde tutarlılığı garanti etmek için her UI öğesini standartlaştırın.
  • Hata önleme: Sisteminizdeki olası hataları azaltın ve oluştuğunda bunları işaretleyerek kullanıcının sorunu hemen çözebilmesini sağlayın.
  • Hatırlamak yerine tanıma: Bir kullanıcının içinde bulunduğu belirli bağlamda yardım sunarak, kullanıcının hatırlaması gereken bilgi miktarını en aza indirin. Onlara önceden uzun eğitimler vermekten kaçının.
  • Esneklik ve kullanım verimliliği: Kullanıcıların, kısayollar ve dokunma hareketleriyle sık eylemlerin gerçekleştirilebilmesi için arayüzlerini ihtiyaçlarına göre özelleştirmesine veya uyarlamasına izin verin.
  • Estetik ve minimalist tasarım: Hem içeriğinizi hem de görsel tasarımınızı basit tutun. Kullanıcı, yoluna çıkan gereksiz unsurlarla dikkati dağıtmamalı veya kafası karışmamalıdır.
  • Kullanıcıların hataları tanımasına, tanılamasına ve düzeltmesine yardımcı olun: Hata mesajlarınızı vurgulayın ve kullanıcılarınızın sorunlarına özel çözümler sunan sade bir dil kullanın.
  • Yardım ve belgeler: Belgelerinizin bulunması ve anlaşılması kolay olduğundan emin olun. Belgeleri, kullanıcının istediği anda bağlam içinde sunun ve eyleme geçirilebilir hale getirin.

UI Tasarım Sürecine Adım Adım Bir Bakış

Kullanıcı arayüzü tasarım süreci, tasarımcılar, geliştiriciler ve ürün yöneticisinden oluşan bir ekip kapsamlı kullanıcı araştırması yaptıktan sonra, ürün geliştirme sürecinin sonraki aşamalarında gerçekleşir. Bu anlamda, UI tasarım süreci, ideal bir kullanıcı deneyimi yaratmak için doğru stilleri ve etkileşimleri ekleyerek UX tasarım sürecinin tanımladıkları üzerine kuruludur.

Aşağıdaki adımları lineer olarak sunacak olsak da aşağıdaki sürecin mutlaka böyle olmadığını bilmelisiniz; bu adımlardan bazıları, test turlarından sonra tasarım değiştikçe değişebilir ve her adım arasında yineleme gerektirir.


Top