Android mobil uygulamalar için yazılım testi nedir ne gibi ihtiyaçlarımızı gidermektedir? Günümüzde teknolojiden yararlanmadığımız bir tek alan dahi kalmadı gibi. Mobil akıllı cihazlar ile sadece internet vasıtası ile hemen hemen her şeyi çok kısa sürede hiçbir yere gitmemize gerek kalmadan yapabiliyoruz. Online eğitimler, e-ticaret ile alışveriş, online internet bankacılığı, dünyayı elimizin altındaki cihazlar sayesinde evimize kadar getirme imkânımız artık var. Akıllı cihazlar ile artık mobil iletişim alanı ile sınırla kalmayıp hayatın her noktasında kendisini göstermektedir.
İnternet ile yapabildiklerimiz bu kadar sınırsız bir halde iken kullandığımız mobil uygulamalarında güvenli olmasını istiyoruz. Peki, android mobil uygumalar için yazılım testi bu istediğimizi ne oranda karşılıyor?
Dünyada aktif olarak kullanılan iki farklı yazılım tipi vardır. Android ve iOS işletim sistemleri. iOS işletim sistemleri genelde Apple ve iPhone gibi akıllı cihazlar ile bilinirken, tüm dünyada en çok kullanılan Samsung ve diğer akıllı cihazlarda ise Android işletim sistemi kullanılmaktadır. Birbiri ile rekabet halinde olan bu iki yazılım sistemi için mobil yazılımların kalitesi oldukça önemlidir. Yazılım testleri kullanıcıların istedikleri kaliteyi sağlamak adına oldukça önemlidir.
Mobil dünyadaki anlamı ile yazılım testleri geleneksel testlerden birkaç özelliğiyle farklılık göstermektedir. Bu da aslında mobil cihazlarını çeşitliliğine sahip olmasından da kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu çeşitlilik oldukça hızla gelişen mobil teknoloji mobil dünyada yer alan yazılım testini oldukça zor bir hale getirmektedir. Bu yazımızda mobil dünya içerisindeki yazılım testi, önemine, gereksinimlerine, test stratejilerine, kullanılan teknolojilere de oldukça dikkat çekmeye çalışmaktayız.
Android mobil uygumalar için yazılım testi, yazılımı değerlendirme adına yazılım içerisinde olan mevcut bir halde olanla olması istenilen sonuçların farklılıklarını değerlendirme amacı ile kurulmuştur. Test bir yazılım ile kod satırlarında bulunan hataları test etme işlemleridir.
Özellikle 2000’li yıllardan sonra teknolojinin oldukça hızlı gelişimi akıllı cihazlar ile telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan diğer cihazların kullanımı, herkese ulaşabilir olması ile gelişti. Bu kadar hızlı bir gelişim olması da ortamda karışık durumların ortaya çıkmasına neden oldu.
Özellikle kullanıcılar hata içeren bir ürünü kabul etmek istemezler, bu ise marka imajlarında hasara, maddi kayıplara, yasal sorunlara neden olmaktadır. Bundan dolayı mobil yazılımlar tasarlarken ve geliştirilen büyük titizlikle çalışılmalıdır ve burada oldukça özel davranışlar göstermektedir.
Mobil uygulamalar, akıllı telefonlarda, tabletlerde, grafiksel kullanıcı ara yüzlerine sahip olacak tarzda oluşturulan yazılımlardır. Mobil uygulama türleri web uygulama, native uygulama ve hibrit uygulama olarak 3’e ayrılmaktadır. Mobil uygulamalar test edilirken bu uygulamaların özelliklerine oldukça fazla önem verilmektedir. Mobil uygulamalar test edildiği zaman zaten bazı zorluklar ile karşılaştırılmaktadır.
Diğer uygulamalar ile etkileşimler, cihazlar üzerinde ekran, kamera ve diğer donanımlarda sensörler, donanım ve yazılım platform aileleri, kullanıcı ara yüzleri, enerji tüketimleri iletişim sırasında karmaşıklığa neden olacak diğer sorunlarda bunlardan biridir. Mobil platformlarda kullanıcılara uygulamaları oldukça kolay bir şekilde indirip yükleme ve çalıştırılmasına izin veren yapısından da cihazlar üzerinde olan veriler aynı ortamda çalışan uygulamalar için de hedef olmaktadır.
Ayrıca donanım platformlarda da kaynak kısıtlığı da bir zorluktur. Android mobil uygumalar için yazılım testi bundan dolayı kendi özgü zorluklar içermektedir. Testlerde Android yapısına göre ait özel problemleri, açık konular ve çeşitli sorunlarda ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar ile başa çıkılması için mobil testleri yapacak kişilerin bu konuda eğitim alması gereklidir. Bundan dolayı mobil uygulamalar yazılım testleri için eğitim alınmasının önemi artmaktadır.